En helg med Tälja i Stockholms skärgård, 18 – 20 juni 2004

Fredag 18 juni

Så var det fredag igen och ytterligare en helg med Tälja stundar. Medan jag sitter på bussen ut till Vaxholm tänker jag på Tälja och undrar så hur hon har det och hur hon mår. Väderrapporten har inte lovat några roligare väderutsikter för helgen utan det finns risk för regn. Men solen gör allt några tappra försök att lysa på oss mellan molnen.

Väl framme i Vaxholm sätter jag mig på kajen och väntar på båten som ska ta mig till Finnhamn där vi lämnade Tälja föregående helg. Kl. 15.50 kommer så ”min båt” från stan och jag kliver ombord. På båten finns redan Göran. Han vinkar åt mig och vi går sedan och sätter oss för att diskutera helgens upplägg. Ca två timmar senare är vi framme i Finnhamn. Det första vi gör är att leta reda på Ulla som är den som hållit ett öga på Tälja under veckan. Vi hittar henne på vandrarhemmet. Efter en liten pratstund med henne går vi till krogen för att få en bit mat i magen. Jag blir övertalad att prova fisk, något som jag ytterst sällan väljer, och det ångrar jag inte. Den var mycket god och inga ben hittade jag heller. Mätta och belåtna beger vi oss sedan av till gästhamnen där Tälja ligger. Efter först en liten mer eller mindre frivillig sightseeingtur hittar vi så till slut fram till gästhamnen där nu flera båtar lagt till. Det sitter ett gäng på klipporna som grillar för fullt när vi kommer. De tittar förundrat på oss och undrar nog vad vi är för ena konstiga typer.

Tälja är sig lik och är i ett bra skick. Hon har blivit öst under veckan av några snälla killar som jobbar för Ulla. (Ulla och hennes man är de som driver vandrarhemmet med tillhörande gäststugor, gästhamnen och krogen på ön) Vi går ombord och börjar med att ta hand om all packning som vi lämnat kvar i Tälja. Allt har hållit sig relativt torrt men vi hänger upp allt på vädring ändå. Det kommer en hel del folk förbi som stannar och tittat nyfiket och beundransvärt på Tälja. Vi passar på att berätta och göra reklam så mycket som möjligt. Vid 23-tiden har vi hunnit ösa båten, ”packat om”, bytt vant, varit sociala med gänget på klipporna och bäddat för oss i Tälja. De andra båtägarna tittade lite förstummat på oss när de förstod att vi menade allvar med att sova i båten. Vi hade gjort ett jättebra bomtält av stora seglet. Johannes, som jobbar på vandrarhemmet och som hade blivit väldigt förtjust i Tälja medan hon legat där, hade kommit ner för att prata med oss. Han ville veta allt om båten, föreningen och om vårar resor. Vi satt och pratade till 1-tiden då jag tyckte det var dags för mig att avsluta dagen och krypa till kojs.

Lördag 19 juni

Jag vaknar vid 5-tiden men tycker det är alldeles för tidigt att gå upp så jag vänder mig om och försöker somna om. Jag halvsover fram till kl. 7.00. Då har Göran redan gått upp men jag ligger och drar mig en timme till innan jag går upp för att göra i ordning lite frukost. 8.33 lyssnar jag på sjörapporten och det såg lovande ut för dagen. Förmiddagen ägnades sedan åt att plocka i ordning alla saker och förbereda för dagens segling tills övriga i besättningen skulle dyka upp. Det hade blivit lite manfall i besättningen på grund av tidigare dåliga väderrapporter om helgen så vi väntade bara två till. Kl. 12.00 kom först Eva, Görans fru, med Vaxholmsbåten och ca en timme senare kom Thomas, kompis till Göran och medlem i föreningen, seglandes med sin båt. När vi alla väl var samlade begav sig jag, Göran och Eva oss iväg i Tälja tätt följda av Thomas. Vi började med att ro ut en bit för att få lite vind och efter ca en halvtimmes rodd hissade vi segel. Det blev en härlig seglats. Lagom med vind och solen som sken så härligt på oss. Vi försökte göra några slag men misslyckades tyvärr så vi fick ro runt i stället. Vid 18.00-tiden glider vi så in i en perfekt vik som Thomas letat upp. Vi förtöjer Tälja, städar i ordning och går sedan över i Thomas båt där vi bjuds på mat. Vilken lyx, att få komma till dukat bord. Precis när vi ätit färdigt börjar de första regndropparna falla. Men då kryper vi bara in i ruffen och kurar. Det blir en någorlunda tidig kväll. Vid 22.30-tiden börjar vi krypa till kojs, men först var jag ju bara tvungen att gå ut på klipporna och kula lite. Sedan somnar vi till ljudet av regnet som smattrar mot båten.

Söndag 20 juni

Jag vaknar vid 7.00-tiden och känner mig ganska utvilad men ligger ändå kvar och drar med en stund till. Sjörapporten för dagen lovar S SV vind 6-10 m/s. Inte riktigt vad vi önskar. Efter en relativt lugn morgon börjar vi kl. 10.40 bege oss iväg hemåt mot Fornåker. Göran och jag är i Tälja och puttrar iväg med Johnson medan Eva gör Thomas sällskap i hans båt. Johnson fungerar riktigt bra. I alla fall i en kvart då han helt plötsligt får nog och störtdyker ner i havets djup. Då hade vi precis hunnit föreviga honom på kort. (För dig som undrar så var Johnson en liten 1,5 hästars motor som Göran fixat ett mobilt motorfäste till) Det blev att kasta över bogsertamparna istället. Men det hade vi ju vanan inne från förra sommaren. Vi var i alla fall glada att vi hunnit prova om det gick att ha en liten motor bak på Tälja och det gjorde det alldeles utmärkt. Hela färden hemåt mot Fornåker flöt på bra och 13.25 ankom vi så till Fornåker. 25 minuter senare serverades lunch. Efter det var det bara att städa i ordning och ta hand om all packning och alla Tälja prylar. Tälja ligger nu väl förtöjd tillsammans med Helga Holm på Fornåker.

/Pernilla