Strömmingsrodden, 18 augusti 2001

Utom tävlan men med hedern i behåll och väldigt rolig.

Fredagen före samlades besättningen på Skeppsholmen för genomgång/träning. Det var förutom mej själv Eva och Åsa, Arne, Pernilla, Rebecka, Per, Daniel och Per-Erik. Alla gamla beprövade roddare. (Daniel blev sedan tvungen att lämna återbud för själva tävlingen på lördagen, Runar bidrog med transport av trailern).

Efter viss möda lyckades vi sjösätta Tälja med hjälp av en liten kran och klockan hann nog bli närmare nio på kvällen innan vi gav oss i väg på en liten provtur. Under uppmjukningsrodden loggades 4,2 kn i medvind och 3,6 mot. Så högst 3 timmar räknade vi med att det skulle ta till Vaxholm.

Klockan 22 skulle det skjutas fyrverkeri – jag tror det var Gröna Lund som firade nåt – så det tycke vi passade bra som avslutning på dagen. Vi hamnade i ett gytter av båtar alldeles innanför avspärrningen mellan Gröna Lund och Kastellholmen. Med hjälp av medhavda ficklampor lyckades vi hålla synliga för de andra båtarna i trängseln och undvika missöden.

Lördag: Ny samling för besiktning och nu kunde vi även överblicka motståndet – Bullerskärs Malin och Bönan – ja det var allt, de skulle bara starta 3 båtar från Skeppsholmen lite snopet tyckte vi.

Vi rodde ut till startlinjen, så gick startskottet och vi började ro. Vi kom iväg bra och ledde fältet – men inte länge – besättningen på Bullerskärs Malin tog i och vi hade inte en chans att hänga med. Det blev hård rodd kombinerat med segel men Bulleskärs Malin försvann allt längre bort, däremot hade vi Bönan efter oss.

2½ timme senare bröt vi mållinjen i Vaxholm som andra båt och blev sedan hänvisade till Norrhamnen där vi bogserades till bryggan av en simmande Per! På hembygdsgården blev vi bjuda på stekt strömming och sedan följde prisutdelning. Trots att Tälja ställde upp utom tävling fick även vi pris. En vacker ölöppnare och alla i besättningen fick fina diplom.

Vårt sluttid blev 2.36.30 och detta ger en medelfart på 3,5 kn och som max uppmättes 4,9kn.

Huvuddelen av besättningen fortsatte till en liten ö alldeles norr om Vaxholm, Stora Rönnholmen, där Tälja kunde dras upp på stranden för natten. Dagen efter på söndagen återvände vi till Vaxholm visade upp båten och avslutade sedan i Norrhamnen där Tälja togs upp på trailern.

/Göran Jacobson