Strömmingsrodden 16-18 augusti 2003

Årets Strömmingsrodd gick av stapeln den 16 augusti. Det underbara vädret som varit i sommar med värme och strålande sol, svek oss denna dag. Istället var det lite småkyligt och regn. Men vi var ett gäng tappra roddare som ändå ville genomföra strömmingsrodden i år igen. Det har ju blivit lite av en tradition. Om nu tre år i rad räknas som tradition. Det var förutom undertecknad, Rebecka Bodin Borg, Göran Jacobson, Giovanni Naves, (som för en gångs skull kom utan filmkamera!) Magnus Berglund och Mats Höök. De två sistnämnda precis nyblivna medlemmar. Kul.

I år var kamprodden lite ändrad, så istället för att ro från Stockholm till Vaxholm fick vi ro Vaxholm runt. Med tanke på vädret så var vi bara tacksamma för det. Vi tilläts dock inte att segla, vilket inte heller gjorde något då vi skulle under två broar där vi hade varit tvungna att fälla masten.

Sammanlagt var vi fem båtar som deltog. Vi var dock ensamma i vår klass. Startskottet gick 13.00 och iväg var vi. Vi kunde någorlunda hänga med de andra båtarnas takt i början. Men de försvann ganska snart från oss. Det var ändå trevligt att vi nästan hela tiden kunde se de andra båtarna. Det kändes inte som om vi var så långt efter. Efter cirka 1timme och 10 minuters rodd gick vi i mål, endast 10 minuter efter segraren. Med avsaknad av Per, som de två tidigare åren hoppat i och simmat i land med Tälja bogserande i en tamp, tog Magnus nu på sig den uppgiften.

strömming1
Den större båten till vänster är en replik av viksbåten Tälja, byggd 1998.
Närmast kameran sumpen Ida byggd av Hildur Hedelin, Svartsö 1939. Besättning: Nils ”Nisse” Kullstam och Carl-Johan ”Kalle” Rydebark. Placering: 3:a på tiden 1 timme 3 minuter och 5 sekunder. Poäng: 29.
Båten till höger om viksbåten är en roddeka, Hanna, byggd av Hildur Hedelin, Svartsö 1957.
Besättning: Johan Berndtsson och Sven Sandberg. Placering: 1:a (endast en startande) på tiden 57 minuter och 15 sekunder. Poäng: 20.
Närmast till höger om roddekan är en sump, Lisa af Långholmen, byggd på Erikssons Båtbyggeri, Ingmarsö 1997. Besättning: Thomas Sjösten och Peter Lindell. Placering: 1:a på tiden 55 minuter blankt. Poäng: 28.
Längst bak till höger är också en sump, Clara Hedelin, byggd av Hildur Hedelin, Svartsö 1937 – 39. Besättning: Åke Rudoff och Daniel Sundström. Placering: 2:a på tiden 1 timme 1 minut och 6 sekunder.

Poängen bygger på en besiktning utförd före tävlingen som innefattar båtens utrustning, sjövärdighet o.s.v. samt besättningens klädsel som bör vara tidsenlig. Det förklarar roddekans poäng.
Som vanligt bjöds det sedan på stekt strömming och potatismos. Vid fyratiden var det dags för prisutdelning. Vi fick (konstigt va?) 1:a pris i vår klass för att vi kom först. Vi vann även kulturpriset i vår klass. Båten fick full pott medan vi fick en liten anmärkning på vår klädsel. Vikingakläderna hade fått ge vika för sjökläderna. Vi hade dock bytt om i båten och var ”finklädda” när vi gick i mål och vid prisutdelningen. Men det var ju inte då bedömningen gjordes.

Efter prisceremonin fortsatte jag, Göran, Magnus och Mats mot Forn-Åker. Rebecka och Giovanni var tvungna att avvika och hade åkt hem. Vi började med att ro för att sedan hissa segel. Men det gick inte något vidare bra. Vinden var inte helt på vår sida och vi tjänade ingenting på det. Det snarare tog mer tid. Så efter ett tag gav vi upp och fortsatte att ro istället. Nästan framme blev vi mötta av Theo som kom roendes i en lite eka och som guidade oss in bland vassen. Vid niotiden var vi så äntligen framme. Där möttes vi av Arne och lite blandat folk från Blanka och Helga Holm. De hade elden i full gång så det var bara att ta fram maten och börja grilla. Vi hade en trevlig kväll och den blev senare än vad jag tänkt mig… Klockan var över tre när jag till slut gick för att sova.

På söndagen strålade solen på oss igen. Idag skulle folk från Vetenskapens värld komma och filma oss lite för ett program som de håller på med. Katarina, Görans dotter, hade också anslutit sig till oss denna dag. Strax efter 11 kom filmfolket och efter att ha rekognoserat i området stack vi och Blanka ut. Först hade vi filmaren i Tälja och sedan satte vi av honom på en brygga så han kunde filma därifrån. Han fick sina bilder och var glad och nöjd. Vi sa tack och hej och fortsatte en liten bit där vi la oss på svaj tillsammans och fikade. Vissa passade även på att ta ett dopp. Efter någon timmes snackande rodde vi tillbaka. Tog upp Tälja på trailern och tog farväl av våra vänner från Blanka.

Så var årets upplaga av Strömmingsrodden till enda. För mig har det blivit lite av en tradition och jag hoppas vi kan fortsätta att vara med på detta fler år. Vi får bara hoppas på bättre väder till nästa år och fler deltagare.

/Pernilla Danielsson

Tälja: Pernilla, Magnus, Katti o Arne.

Blanka: Theo vid styråran och Mats med ryggen mot kameran.